100+ GK Questions & Answers on Ancient Indian History

Top-100-GK-Questions-And-Answers
Share to Everyone

100+ GK Questions & Answers: The term “ancient history” refers to the collection of past events earliest known from the beginning of written and recorded human history and prolonging all the way to post-classical history. India’s history and culture are vibrant, usually dated to the dawn of human civilization. It all starts with a mysterious culture along the Indus River and in farming communities in India’s southern lands. GK Questions & Answers on SarkariRojgaar.com

100+ Indian History Questions & Answers – GK Quiz

1. Which among the following is not a correct pair?

A. Elephanta Caves – Mauyra Era
B. Mahabalipuram – Pallava Rulers
C. Khajuraho – Chandellas
D. Ellora Caves – Rastrakuta Rulers

Ans: A

2. Which among the following Kavya of Sanskrit, deal with court intrigues & access to the power of Chandragupta Maurya?

A. Mrichhakatika
B. Ritusamhara
C. Kumarasambhava
D. Mudrarakshahsa

Ans: D

3. On which of the following systems of Hindu Philosophy, Shankaracharya wrote a commentary in the 9th century AD?

A. Sankhya
B. Vaisheshika
C. Uttarmimansa
D. Yoga

Ans: C

4. The eighth-century tripartite power struggle was among which of the following?

A. Cholas, Rashtrakutas and Yadavas
B. Chalukyas, Pallavas and Yadavas
C. Cholas, Pandyas and Chalukyas
D. Chalukyas, Pallavas and Pandyas

Ans: D

5. Which among the following is not correct?

A. The capital of pandyas was Madurai
B. The capital of Cheras was Vanchi
C. Capital of the Videha Kingdom – Mithila
D. Capital of Gahadwal Dynasty – Kannauj

Ans: C

6. Which king started the organization of the Kumbh fair at Allahabad?

A. Harshavardhana
B. Dhruvasena Ii
C. Narshimhvarman
D. Akabar

Ans: A

7. Upanishads are books on_

A. Politics
B. Philosophy
C. Medicine
D. Social life

Ans: B

8. Who was the first Indian ruler who had territory outside India?

A. Ashoka
B. Chandragupta Maurya
C. Kanishka
D. Huvishka

Ans: C

9. Which of the following statement is wrong?

A. Sunga dynasty was founded by pushyamitra
B. Ashoka the great Mauryan king died in 332 BC
C. Ashoka invaded the Kalinga in 261 BC
D. Chandragupta Maurya earned the title of the Liberator.

Ans: B

10. Who among the following was worshipped during Early Vedic Civilization?

A. Varuna
B. Indra
C. Surya
D. All the above

Ans: D

Most Important GK Questions & Answers

11. Where were the hymns of Rigveda composed?

A. Punjab
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh

Ans: A

12. Which among the following is a place in the Larkana district of Sind province in Pakistan?

A. Alamgirpur
B. Harappa
C. Rangapur
D. Mohenjo-Daro

Ans: D

13. What led to the end of the Indus Valley Civilization?

A. Invasion of Aryans
B. Recurrent Floods
C. Earthquakes
D. All the above

Ans: D

14. Who was the main male God worshipped by the Indus people?

A. Lord Vishnu
B. Vishnu
C. Brahma
D. Indra

Ans: A

GK Quiz on Indian History

15. Which empire lasted the longest among the following?

A. The Palas
B. The Pratiharas
C. The Rashtrakutas
D. The Senas

Ans: C

16. Which of the following statement is wrong?

A. Dharmapala was the founder of the Pala dynasty.
B. Vikramshila University was founded by Dharmapala.
C. Bhoja was the founder of the Pratihara Empire.
D. Krishna III was the last Rashtrakuta king.

Ans: A

17. Which of the following statement is/ are correct?

I. In 326 BC Alexander invaded India.
II. Ambhi (king of Taxila. welcomed Alexander and his men
III. Alexander died in 332 BC

Code:

A. All are correct
B. Only I, III
C. Only I, II
D. II, III

Ans: C

18. Who was the ruler of the kingdom between the rivers Jhelum and Chenab?

A. Alexander the Great
B. Darius III
C. King Porus
D. Chandragupta Maurya

Ans: C

19. Who was the last Hindu emperor of northern India?

A. Harsha
B. Pulakesin II
C. Rajyavardhana
D. Skandagupta

Ans: A

20. Which of the following statement is/are correct?

I. Pulakesn I was the first ruler of the Chalukya dynasty.
II. Harshavardhana attacked the Chalukya territory during 608-642 AD.
III. Vikramaditya I died in 608 A.D.

Code:

A. All are correct
B. Only I
C. Only II, III
D. Only I, III

Ans: B

History GK Questions And Answers

21. Who is the excavator of the Harappa site?

A. Daya Ram Sahni
B. Rakhal das Bannerji
C. Mackey
D. B.K. Thapar

Ans: A

22. Dholavira is situated on the bank of the River:

A. Indus
B. Ravi
C. Luni
D. Ghaggar

Ans: C

23. What is true about Lothal – an ancient site?

I. Lothal was an ancient port of Indus civilization.
II. It was excavated by the S.R. Rao
III. Currently it is situated in Pakistan.

Code:

A. Only I, II
B. Only I, III
C. II, III
D. All of the above

Ans: A

24. Which is the correct chronology of the excavation of the site in the Indus civilization?

I. Mohenjo-Daro
II. Chanhudaro
III. Harappa
IV. Lothal

Select the correct code:

A. III, I, II & IV
B. I, III, II & IV
C. II, I, III & IV
D. III, IV, II & I

Ans: A

25. In the Vedic age, who was the head of “Grama”?

A. Kulapa
B. Gramini
C. Vispati
D. Gopati

Ans: B

26. Which of the following is true regarding the Aryan Economy?

I. Aryans, crossed the nomadic stage.
II. Lions, elephants, & Boar were not known to them.
III. Coins were known to them.

A. Only I
B. II, III
C. I, III
D. All of the above

Ans: A

27. The local name of Mohenjodaro is:

A. Mould of the living
B. Mould of the tree
C. Mould of the dead
D. Mould of the survivor

Ans: C

28. Choose the Incorrect pair:

A. Yoga darshan Patanjali
B. Mimansa Jaimini
C. Vedant Badarayana
D. Nyaya Darshana Kapila

Ans: D

29. Who were the immediate successors of the Mauryas in Magadha?

A. Pandyas
B. Sungas
C. Kushanas
D. Satvahanas

Ans: B

30. Which one of the following items was collected only in the case of the Mauryas?

A. Kara
B. Bhaga
C. Pranaya
D. Hiranya

Ans: C

31. What was the time period of the Indus Civilization / Harappan Civilization?

A. 2400 BC – 1700 BC
B. 2500 BC – 1700 BC
C. 2400 BC – 1750 BC
D. 2500 BC – 1750 BC

Ans: D

32. Which one of the following was an important Port on the eastern coast during the Gupta period?

A. Kalyan
B. Tamralipti
C. Sopara
D. Baroch

Ans: B

33. The temple of Konark was built by Narasimha of the

A. Maratha Administration
B. Chola Administration
C. Ganga Administration
D. Vijayanagar Administration

Ans: C

34. Which among the following is the oldest dynasty?

A. Maurya
B. Gupta
C. Kushan
D. Kanva

Ans: A

35. Aryabhatta, believed to have been born in the 5th century AD, was a most renowned scholar of:

A. Astronomy
B. Biology
C. Medicine
D. Physiology

Ans: A

36. The Iron Pillar at Mehrauli in Delhi is believed to record the achievements of

A. Ashoka
B. Chandragupta Maurya
C. Samudragupta
D. Chandragupta II

Ans: D

37. Who of the following was a contemporary of Alexander the Great?

A. Bimbisara
B. Chandragupta Maurya
C. Ashoka
D. Pushyamitra Sunga

Ans: B

38. Gupta Empire declined in the fifth century A. D. as a consequence of

A. Chalukya raids
B. Greek invasion
C. Hun invasion
D. Pallava raids

Ans: C

39. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?

A. Chandragupta Maurya
B. Samudra Gupta
C. Vikramaditya
D. Skand Gupta

Ans: B

General Knowledge Questions & Answers

40. Who among the following Kushan Emperors was the first to introduce gold coinage in India?

A. Vima Kadphises
B. Vima Taktu
C. Vasishka
D. Kujula Kadphises

Ans: A

41. Who was the first Gupta ruler who assumed the title of Maharadhiraha?

A. Skandhgupta
B. Chandragupta I
C. Chandragupta II
D. Kumar Gupta

Ans: B

42. Which of the following statement is wrong?

A. Chandragupta, I started the Gupta Era in 319- 20 AD.
B. Samudragupta was the greatest king of the Gupta dynasty.
C. Chandragupta II was succeeded by his son Skandagupta.
D. During the reign of Skandagupta, Gupta Empire was invaded by Huns.

Ans: C

43. Who was the last great ruler of the Gupta dynasty?

A. Skandagupta
B. Kumaragupta I
C. Chandragupta Ii
D. None Of these

Ans: A

44. Which of the following is incorrectly matched (in Gupta’s administration)?

A. Bhukti…….province
B. Vishya……state
C. Vithika…..city
D. Gram…….village

Ans: B

45. Choose the correct option

I. Dharmpala was the founder of the Pala Empire.
II. Mihir Bhoja belongs to the Pratihar dynasty.
III. Mihir Bhoja was the devotee of Lord KRISHNA.

A. Only I, II
B. Only I, III
C. Only II
D. All of the above

Ans: C

46. Who among the following foreigners was the first to visit India?

A. Hiuen-Tsang
B. Megasthenese
C. I Ching
D. Fahien

Ans: B

47. Which of the following are two works of Kalidasa?

A. Raghuvamsha and Kiratarjuniya
B. Kumara Sambhav and Raghuvamsha
C. Malti Madhava and Kumara Sambhava
D. Malti Madhav and Kumara Sambhava

Ans: B

48. Who was the first Indo-Greek king, who became Buddhist?

A. Antiochus II
B. Apollodotus I
C. Apollodotus II
D. Menander II

Ans: D

49. Who among the following built the Gomateshwara statue at Sravanabelagola?

A. Chandragupta Maurya
B. Kharvela
C. Amoghavarsha
D. Chamundaraya

Ans: D

50. Which among the following Mudra is the gesture of Buddha as depicted in his first sermon?

A. Abhaya Mudra
B. Dhyana Mudra
C. Dharmachakra Mudra
D. Bhumisparsa Mudra

And: C

51. What were the crops raised by the Harappans?

I. Cotton
II. Wheat
III. Barley
IV. Peas

Select the correct answer from the codes given below:

A. I, II, III, and IV
B. I, II, and III
C. II, III, and IV
D. II and III

Ans: A

52. Which of the following statements about the Harappan people is incorrect?

A. The Harappans were phallus worshippers.
B. They worshipped gods in the form of human beings.
C. They placed their gods in temples.
D. They looked upon the earth as a fertility goddess.

Ans: C

53. Which of the following statements about the Rigvedic Aryans is incorrect?

A. We do not find any trace of widow remarriage in the Rigvedic period.
B. We have some indications of polyandry in this period.
C. There are no examples of child marriage in this period.
D. The practice of levirate was known.

Ans: A

54. Who among the following occupied the supreme position in the Later Vedic pantheon?

A. Indra
B. Prajapati
C. Agni
D. Varuna

Ans: B

55. Which type of pottery was most popular with the Later Vedic people?

A. Black-slipped Ware
B. Black and Red Ware
C. Painted Grey Ware
D. Red Ware

Ans: D

56. Which of the doctrines of Jainism was added by Mahavira?

A. Do not speak a lie.
B. Observe continence.
C. Do not commit violence.
D. Do not steal.

Ans: B

57. Who is said to be responsible for the spread of Jainism in Karnataka?

A. Ajatashatru
B. Chandragupta Maurya
C. Bimbisara
D. Mahapadma Nanda

Ans: B

58. In what respect did Jainism differ from Buddhism?

A. In its stress on the doctrine of ahimsa
B. In denying the authority of the Vedas
C. In opposing animal sacrifice
D. In its attitude toward trade

Ans: A

59. The Pitaka contains pronouncements attributed to the Buddha, laying down numerous rules for the conduct of the order is:

A. Vinaya Pitaka
B. Sutta Pitaka
C. Abhidhamma Pitaka
D. All the three Pitakas

Ans: A

60. The Veda which contains charms and spells toward off evils and diseases is

A. Rigveda
B. Atharvaveda
C. Samaveda
D. Yajurveda

Ans: B

Scroll to Top