Indian History | Ancient, Modern History of India

Indian History | Ancient, Modern History of India

By | March 30, 2018

Indian History

History of IndiaIndian History GK Questions and Answers for Competitive Exams – India is a land of ancient civilization. India’s social, economic, and cultural configurations. Indian history begins with the birth of the Indus Valley Civilization and the coming of the Aryans. And Modern History of India begins at the time of British Rule.

www.SarkariRojgaar.com

 ANCIENT HISTORY

Multiple Type Questions and Answer

1.Who discovered Indus valley civilization?
(a) A.L.Basham (b) Dayaram Sahni (c) Sir Leonard Woolley (d) Sir Joh marshal
(b) Dayaram Sahni

2. The local name of Mohenjodaro is?
(a) Mound of the great (b) Mound of the survivor (c) Mound of the living (d) Mound of the dead
(d) Mound of the dead

3. The Harappan civilization was discovered in the year?
(a) 1917 (b) 1923 (c) 1921 (d) 1913
(b) 1921

4. Cotton for textile was first cultivated in?
(a) Mesopotamian (b) India (c) Egypt (d) Central America
(b) India

5. Which river has no mention in Rigveda?
(a) Periyar (b) Sindhu (c) Saraswati (d) Yamuna
(a) Periyar

6. Does the word Gotra occur for the first time in?
(a) Rigveda (b) Atharvaveda (c) Samveda (d) Yajurveda
(a) Rigveda

7. Which one of the following is known as National River of India?
(a) Ganga (b) Yamuna (c) Brahmaputra (d) Mahanadi
(a) Ganga

8. Does Manu Smriti mainly deal with?
(a) Statecraft (b) Social order (c) Laws (d) Economics
(c) Laws

9. The expounder of yoga philosophy was?
(a) Gautam (b) Kapil (c) Patanjali (d) Sankaracharya
(c) Patanjali

10. In ancient India, the earliest Capital of Magadha kingdom was at?
(a) Vaishali (b) Pataliputra (c) Varanasi (d) Rajgir
(d) Rajgir

11. Who founded Pataliputra?
(a) Bimbisar (b) Udayin (c) Ashok (d) Mahapadma Nanda
(b) Udayin

12. Who was the founder of Nanda dynasty?
(a) Mahapadma Nanda (b) Dhanananda (c) Ajatasatru (d) Bimbisara
(b) Mahapadma Nanda

13. The sacred book of Buddhists?
(a) Tripitaka (b) Agams (c) Upanishad (d) Ved
(a) Tripitaka

14. Name the clan Buddha belongs to?
(a) Sakya (b) Chalukya (c) Maurya (d) Kuru
(a) Sakya

15. Who wrote Buddha charita?
(a) Nagarjuna (b) Asvaghosha (c) Nagasena (d) Vasumitra
(b) Asvaghosha

16. Which of the following places is associated with Jainism?
(a) Shravasti (b) Kapilvastu (c) Pava d-Prayag
(c) Pava

17. Among the following who carries Jainism in South India?
(a) Bhadrabahu (b) Sudharmana (c) Indrabhuti (d) Sthulibhadra
(a) Bhadrabahu

18. Where was the first Buddhist Council Held?
(a) Gaya (b) Nalanda (c) Rajgriha (d) Bodh Gaya
(c) Rajgriha

19. Mahavira Jain Breathed his last at?
(a) Ranchi (b) Pawapuri (c) Samastipur (d) Rajgir
(b) Pawapuri

20. Chinese traveler Hiuen-Tsang studied at which university?
(a) Nalanda (b) Taxila (c) Vikramshila (d) Magadh
(a) Nalanda

21. Prabhas Giri is a pilgrim spot of?
(a) Vaishnavam (b) Buddhists (c) Jain (d) Saivites
(c) Jain

22. The Tripitaka was written in?
(a) Sanskrit (b) Brahmi (c) Kharosthi (d) Pali
(d) Pali

23. The Oldest Dynasty of India?
(a) Gupta (b) Maurya (c) Kanva (d) Kushana
(a) Maurya

24. Kautilya’s Arthashastra deals in which stream?
(a) Economic life (b) Social life (c) Religious life (d) Political policies
ans-(d) Political policies

25. The last Mauryan Emperor was?
a-Brihadratha b-Jalok c-Avanti Verma d-Nandi Vardhana
ans-(a) Brihadratha

26. The greatest development in the Kushana period was in the field of?
a-Art b-Religion c-Literature d-Architecture
ans-(a) Art

27. The Capital of Kadamba kings was?
a-Badami b-Vanavasi c-Kanchi d-Tanjore
ans-(b) Vanavasi

28. Who wrote Mricchakatika?
a-Banabhatta b-Kalhana c-Sudraka d-Vikramaditya
ans-(c) Sudraka

29. Two great religious conference were held by King Harshavardhana at?
a-Prayag and Thaneshwar b-Thaneshwar and Vallabhi c-Vallabhi and Prayag d-Kannauj and Prayag
ans-(d) Kannauj and Prayag

30. Panchtantra was written in which period?
a-Gupta period b-Maurya period c-Harsha Period d-Kanishka period
ans-(a) Gupta period

31. The cultivation of cereals first started in?
a-Paleolithic age b-Neolithic age c-Mesolithic age d-none of these
ans-(b) Neolithic age

32. Who built the Khajuraho temples?
a-Bundela b-Chandela c-Holkars d-Scindias
ans-(b) Chandela

33. Who wrote Ramcharita?
a-Tulsidas b-Banabhatta c-Sandhyakar Nandi d-Kalidas
ans-(c) Sandhyakar Nandi

34. Mahabalipuram was established by which Dynasty?
a-Cholas b-Chalukyas c-Pandyas d-Pallavas
ans-(d) Pallavas

35. Which Chola King conquered Bengal?
a-Rajendra 1 b-Rajendra 2 c-Rajaraja d-Rajadhiraj
ans-(a) Rajendra 1

36. Where did the traveller Ibn Batuta come from?
a-Turkey b-Morocco c-Persia d-Central Asia
ans-(b) Morocco

37. The Khalji sultans of Delhi were?
a-Afghans b-Turks c-Mongols d-A Jat tribe
ans-(b) Turks

38. The lodi dynasty was funded by?
a-Sikandar lodhi b-Bahlol lodhi c-Ibrahim lodhi d-none of these
ans-(b) Bahlol lodi

39. Who was the first women ruler of medieval India?
a-Chand Bibi b-Noorjahan c-Razia Sultan d-Durgavati
ans-(c) Razia Sultan

40. Who introduced the Iqta System?
a-Iltutmish b-Qutubuddin Aibak c-Alauddin Khalji d-Muhammad gori
ans-(a) Iltutmish

41. Bijapur is known for its?
a-Gol Gumbaz b-Rock Temple C-Heavy Rainfall d-None of these
ans-(a) Gol Gumbaz

42. Sufi Kalam,a type of devotional music,is the characteristic of?
a-Rajasthan b-Kashmir c-Gujarat d-none of these
ans-(b) Kashmir

43. Bhakti movement was started by?
a-Surdas b-Tulsidas c-Sufi saints d-Alwar saints
ans-(d) Alwar saints

44. Who was the founder of the sufi order in india?
a-Khwaja Qutubuddin Bakhtiyar Kaki b-Khwaja Moinuddin Chisti c-Shaikh Nasiruddin Mahmud d-Shaikh Nizamuddin Auliya
ans-(b) Khwaja Moinuddin Chisti

45. Which sufi saint was called ‘Mehbub-i-llahi’?
a-Sheikh Nizamuddin Auliya b-Qutubuddin Bakhtiyar Kaki c-Baba Farid d-Khwaja Moinuddin Chisti
ans-(a) Sheikh Nizamuddin Auliya

46. The famous Kohinoor Diamond was produced from one of the mines in?
a-Bijapur b-Chhotanagpur c-Golconda d-Orissa
ans-(c) Golconda

47. Where did Babur die?
a-Kabul b-Agra c-Delhi d-Lahore
ans-(b) Agra

48. Which one of the following terms is not associated with the Mughals?
a-Mansab b-Jital c-Jagir d-Dam
ans-(b) Jital

49. Mughal painting flourished during the reign of?
a-Aurangzeb b-Akbar c-Shahjahan d-Jahangir
ans-(d) Jahangir

50. The Moti Masjid in Agra was built during the reign of?
a-Shahjahan b-Humayun c-Shah Alam II d-Aurangzeb
ans-(a) Shahjahan

51. Tulsidas composed his Ramacharitamanasa in the reign of?
a-Aurangzeb b-Babur c-Akbar d-Shahjahan
ans-(c) Akbar

52. When did Akbar merged Bengal and Bihar in his empire?
a-1575A.D. b-1576A.D. c-1590A.D. d-1572A.D.
ans-(b) 1576A.D.

53. Who was called Zinda Pir in Mughal India?
a-Shan Jahan b-Jahangir c-Aurangzeb d-Akbar
ans-(c) Aurangzeb

54. Jaziya was reimposed during the reign of?
a-Shan Jahan b-Jahangir c-Aurangzeb d-Akbar
ans-(c) Aurangzeb

55. Where is the mausoleum of Shershah?
a-Delhi b-Kalinjar c-Sasaram d-Sonargaon
ans-(c) Sasaram

56. The Mughal Emperor who prohibited the use of Tobacco?
a-Akbar b-Jahangir c-Babur d-Aurangzeb
ans-(d) Aurangzeb
57. During the Mughal rule,the copper coin was known as?
a-Dam b-Tanaka c-Shamsi d-Rupee
ans-(a) Dam
58. The historian Abul Fazl was killed by?
a-Bairam Khan b-Udai singh c-Bir singhdeo bundela d-Hemu
ans-(c) Bir singhdeo bundela
59. Who was called ‘Chanakya of Maratha Politics’?
a-Balaji Viswanath b-Nana pharnabis c-Baji RaoII d-none of these
ans-(b) Nana pharnabis


 MODERN HISTORY

Indian History GK Questions and Answers for Competitive Exams

60. Where are the traces of portuguese culture found in india?
a-Goa b-Cochin c-Cannanore d-none of these
ans-(a) Goa

61. Who was the first Governor General of Bengal?
a-Cornwallis b-Robert Clive c-Warren Hastings d-none of these
ans-(c) Warren Hastings

62. The French East India Company was formed in?
a-1660 b-1662 c-1664 d-1666
ans-(c) 1664

63. Who granted the permission to establish the first British factory at Hoogli in Bengal?
a-Shujauddin b-Shah Shuja c-Alivardi Khan d-None of these
ans-(b) Shah Shuja

64. Which factory established by the Portuguese?
a-Hoogly b-Srirampur c-Kasim bazar d-Chinsurah
ans-(a) Hoogly

65. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
a-Aurangjeb b-Shahjahan c-Jahangir d-none of these
ans-(c) Jahangir

66. The Vijay Stambh at Chittor was built by?
a-Rana Sanga b-Rana Kumbha c-Rana Pratap d-none of these
ans-(b) Rana Kumbha

67. Painting Bani Thani was related to which School?
a-Kishangarh School b-Bundi School c-Jaipur School d-none of these
ans-(a) Kishangarh School

68. Khalsa was founded by?
a-Guru Nanak b-Guru Gobind Singh c-Guru Arjun Dev d-Guru Ram Das
ans-(b) Guru Gobind Singh

69. Which was the Birth Place of Guru Nanak?
a-Amritsar b-Talwandi c-Gurdaspur d-Lahore
ans-(b) Talwandi

70. The Battle of Buxar was fought in which year?
a-1762 b-1763 c-1764 d-1766
ans-(c) 1764

71. The Battle of Plassey was fought in which year?
a-1757 b-1764 c-1789 d-1792
ans-(a) 1757

72. Who founded Sikhism?
a-Ramdas b-Hargobind c-Nanak d-Guru Gobind Singh
ans-(c) Nanak

73. Gurumukhi script was introduced by?
a-Guru Ramdas b-Guru Nanak c-Guru Amardas d-Guru Angad
ans-(d) Guru Angad

74. Who was the last independent Nawab of Bengal?
a-Mir Jafar b-Mir Kasim c-Najm Ud Daulah d-Siraj Ud Daulah
ans-(b) Mir Kasim

75. First cotton mill in India Established in which City?
a-Ahmedabad b-Surat c-Coimbatore d-Mumbai
ans-(d) Mumbai

76. The first railway line in India was opened in the year?
a-1861 b-1857 c-1853 d-1833
ans-(c) 1853

77. The main grievance of the peasants in the Champaran Satyagraha Was regarding the?
a-Tinkathia systems b-Abs Abs on illegal taxes c-Oppression of the landlord’s d-none of these
ans-(a) Tinkathia systems

78. Who among the following has started the Public Works Department in India?
a-Lord Cornwallis b-Lord William Bentinck c-Lord Dalhousie d-Lord Wellesley
ans-(c) Lord Dalhousie

79. First Railway Line were laid down in India under which British Governor?
a-Lord Curzon b-Lord Wellesley c-Lord Dalhousie d-Lord Lytton
ans-(c) Lord Dalhousie

80. Who is credited to introduction of Permanent settlement in Bengal and Bihar?
a-Lord Ripon b-Lord Wellesley c-Lord Curzon d-Lord Cornwallis
ans-(d) Lord Cornwallis

81. Who founded the Arya samaj?
a-Swami Dayanand Saraswati b-Swami Vivekanand c-Keshav Chandra Sen d-Raja Ram Mohan Rai
ans-(a) Swami Dayanand Saraswati

82. When was the All India Women’s Conference founded?
a-1925 b-1926 c-1927 d-1928
ans-(c) 1927

83. Who founded the Brahmo Samaj?
a-Swami Dayanand Saraswati b-Swami Vivekanand c-Keshav Chandra Sen d-Raja Ram Mohan Roy
ans-(d) Raja Ram Mohan Roy

84. Who was the founder of The Servants of India Society?
a-Lala Lajpat Rai b-Gopal Krishna Gokhale c-Bal Gangadhar Tilak d-None of These
ans-(b) Gopal Krishna Gokhale

85. Sati was declared illegal and Punishable by the Regulation XVII during the Governor Generalship of?
a-Lord Canning b-Lord Dalhousie c-Lord William Bentinck d-Lord Ripon
ans-(c) Lord William Bentinck

86. Who founded the Theosophical Society in India in 1879?
a-A.O.Hume and Annie Besant b-Madam Blavatsky and H.S.Olcott c-Madam Blavatsky and Annie Besant d-H.S.Olcott and Annie Besant
ans-(b) Madam Blavatsky and H.S.Olcott

87. Kuka Movement was organised by?
a-Guru Ram Das b-Guru Ram Singh c-Guru Nanak d-None of These
ans-(b) Guru Ram Singh

88. Satyartha Prakash was written by?
a-Swami Vivekanand b-Swami Dayanand Saraswati c- Swami Shraddhananda d-Raja Ram Mohan Roy
ans-(b) Swami Dayanand Saraswati

89. Who was the founder of Ramakrishna Mission?
a-Swami Vivekanand b-Swami Dayanand Saraswati c- Swami Shraddhananda d-Raja Ram Mohan Roy
ans-(a) Swami Vivekanand

90. Who is Known as ‘Martin Luther of India’?
a-Swami Vivekanand b-Swami Dayanand Saraswati c- Swami Shraddhananda d-Raja Ram Mohan Roy
ans-(b) Swami Dayanand Saraswati

91. Where was first Madrasa set up by The British in India?
a-Aligarh b-Bombay c-Calcutta d-Madras
ans-(c) Calcutta

92. Who pioneered the social and religious movement of the 19th century in India?
a-Swami Vivekanand b-Swami Dayanand Saraswati c- Swami Shraddhananda d-Raja Ram Mohan Roy
ans-(d) Raja Ram Mohan Roy

93. From which area the social and religious reform movements started?
a-Bengal b-Bihar c-Madras d-Orissa
ans-(a) Bengal

94. In which year Swami Vivekananda participate the world Parliament of Religions at Chicago?
a-1899 b-1897 c-1893 d-1891
ans-(c) 1893

95. Founder of Prarthana Samaj?
a-Debendranath Tagore b-Atmaram Pandurang c-Swami Dayanand Saraswati d-none of these
ans-(b) Atmaram Pandurang

96. When did the Akali Movement start?
a-1911 b-1915 c-1921 d-1925
ans-(c) 1921

97. Who is Known as the ‘Father of Modern India’?
a-Mahatma Gandhi b-Raja Ram Mohan Roy c-Jawahar Lal Nehru d-None of These
ans-(b) Raja Ram Mohan Roy

98. Who was a proponent of Fabianism as a movement?
a-A.O.Hume b-Annie Besant c-R.Palme Dutt d-None of these
ans-(b) Annie Besant

99. Who wrote the book Bahu Vivah?
a-Rabindranath Tagore b-Raja Ram Mohan Roy c-Pandita Ramabai d-Ishwar Chandra Vidyasagar
ans-(d) Ishwar Chandra Vidyasagar

100. First All India Trade Union Congress (AITUC) was founded by?
a-V.V.Giri b-Dr. Shyama Prasad Mukherji c-N.M.Joshi d-none of these
ans-(c) N.M.Joshi


Indian History GK Questions and Answers for Competitive Exams

101. Indian Factory Act was promulgated in?
a-1881 b-1883 c-1885 d-1887
ans-(a) 1881

102. Moplah Revolt of 1921 took place in?
a-Assam b-Kashmir c-Kerala d-None of These
ans-(c) Kerala

103. Who was the founder of Satya Shodhak Samaj?
a-Narayana Guru b-B.R.Ambedkar c-Jyotiba Phule d-None of these
ans-(c) Jyotiba Phule

104. The All India Kisan Sabha was formed in?
a-1926 b-1932 c-1936 d-1942
ans-(c) 1936

105. The First Indian Factory Act(1881) Was Passed by?
a-Lord Ripon b-Lord Cornwallis c-Lord Curzon d-None of these
ans-(a) Lord Ripon

106. Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel Anand Math?
a-Rangpur and Dinajpur uprising b-Bhil Uprising c-Sanyasi rebellion d-Bishnupur and Birbhum rebellion
ans-(c) Sanyasi rebellion

107. The First Governor General and Viceroy of British India was?
a-Warren Hastings b-Lord Canning c-Lord Dalhousie d-none of these
ans-(b) Lord Canning

108. Mangal Pandey fired the first shot of the revolt of 1857?
a-Meerut b-Barrackpore c-Jhansi d-Kanpur
ans-(b) Barrackpore

109. The sepoy Mutiny took place in the year?
a-1761 b-1836 c-1847 d-1857
ans-(d) 1857

110. Kunwar Singh led the revolt of 1857 in?
a-Bengal b-Bihar c-Maharashtra d-Punjab
ans-(b) Bihar

111. When did Queen Victoria declared the taking over of Indian Administration under British Crown?
(a) 6-Jan-1958 (b) 1-Nov-1858 (c) 17-Nov-1859 (d) 31-Dec-1857
ans-(b) 1-Nov-1858

112. India war of Independence 1857 is written by?
a-V.D.Savarkar b-S.N.Sen c-R.C.Majumdar d-none of these
ans-(a) V.D.Savarkar

113. Which one of the following territories was Not affected by the Revolt of 1857?
a-Jagdishpur b-Jhansi c-Lucknow d-Chittoor
ans-(d) Chittoor

114. The Partition of Bengal(1905) was annulled by the?
a-Indian Councils Act of 1909 b-Proclamation of Delhi Durbar in 1911 c-Chelmsford-Montague Report,1919 d-none of these
ans-(b) Proclamation of Delhi Durbar in 1911

115. Where was the first session of Indian National Congress held?
a-Bombay b-Calcutta c-Allahabad d-Ahmedabad
ans-(a) Bombay

116. Indian National Congress was founded by?
a-A.O.Hume b-Michael Hume c-Mahatma Gandhi d-W.C.Banerjee
ans-(a) A.O.Hume

117. The method of moderate leaders of the congress was?
a-Constitutional Legislation b-Non Co-operation c-Civil Disobedience d-Passive resistance
ans-(a) Constitutional Legislation

118. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
a-Abul Kalam Azad b-Rafi Ahmed Kidwai c-M.A.Ansari d-Badruddin Tayabji
ans-(d) Badruddin Tayabji

119. The first Indian to contest an election to the British House of commons was?
a-Gopal Krishna Gokhale b-Pheroz Shah Mehta c-Dadabhai Naoroji d-none of these
ans-(c) Dadabhai Naoroji

120. In Which year of Indian National Congress was established?
a-1885 b-1886 c-1887 d-1888
ans-(a) 1885

121. Who was called ‘Grand Old Man of India’?
a-Jamshedji Tata b-C.Rajagopalachari c-Dadabhai Naoroji d-Surendranath Banerjee
ans-(c) Dadabhai Naoroji

122. Who rejected the title of ‘Knight Hood’ and refused to accept a position in the council of the secretary of state for India?
a.M.G.Ranade b-Gopal Krishna Gokhale c-Motilal Nehru d-Bal Gangadhar Tilak
ans-(b) Gopal Krishna Gokhale

123. Who was the first women president of Indian National Congress?
a-Annie Besant b-sarojini Naidu c-Sucheta Kriplani d-Rajkumari Amrit kaur
ans-(a) Annie Besant

124. Who was the founder-editor of the famous newspaper Kesari during the National Struggle?
a-Lokmanya Tilak b-Muhammad Iqbal c-Jawaharlal Nehru d-none of these
ans-(a) Lokmanya Tilak

125. Who was the founder of the Bharat Naujawan Sabha in1926?
a-Lala Hardayal b-Lala Lajpat Rai c-Sardar Bhagat Singh d-Sohan Singh Bhakna
ans-(c) Sardar Bhagat Singh

126. In which year did Lord Hardinge cancel the partition of Bengal?
a-1904 b-1907 c-1909 d-1911
ans-(d) 1911

127. When did the attempt of murder of Kingsford was made at Muzaffarpur?
a-1906 b-1908 c-1909 d-1912
ans-(b) 1908

128. The Ghadar Movement was founded by?
a-Lala Hansraj b-Lala Hardayal c-Sohan Singh Bhakna d-Ajit Singh
ans-(b) Lala Hardayal

129. Who was the founder of All India Muslim League?
a-Agha Khan b-Nawab Salimullah Khan c-Syed Ahmed Khan d-Muhammad Iqbal
ans-(b) Nawab Salimullah Khan

130. When did the partition of Bengal take place?
a-1903 b-1904 c-1905 d-1906
ans-(c) 1905

131. Who founded Swadesh Bandhab Samiti?
a-Surya Sen b-Barindra Ghosh c-Pulin Das d-Ashwin Kumar Dutt
ans-(d) Ashwin Kumar Dutt

132. Muslim League was established in which year?
a-1906 b-1907 c-1910 d-1915
ans-(a) 1906

133. What was Kamagata Maru?
a-A naval ship on voyage to Canada b-Peasant communist leader of China c-A political Party based in Taiwan d-None of these
ans-(a) A naval ship on voyage to Canada

134. Who led Salt Satyagraha Movement with Mahatma Gandhi?
a-Mridula Sarabhai b-Sarojini Naidu c-Muthu Lakshmi d-Annie Besant
ans-(b) Sarojini Naidu

135. Moti Lal Nehru and Chittaranjan (C.R.) Das were the founder-members of the?
a-Swarajya Party b-Socialist Swarajya Party c-Communist Party of India d-Forward Bloc
ans-(a) Swarajya Party

136. India Wins Freedom is the autobiography of?
a-Syed Ahmed Khan b-Abul Kalam Azad c-Muhammad Ali d-Zakir Hussain
ans-(b) Abul Kalam Azad
137. In which city of South Africa was Mahatma Gandhi beaten up and thrown off the pavement by white people?
a-Durban b-Cape Town c-Johannesburg d-Pretoria
ans-(c) Johannesburg

138. Who was the last British Viceroy of India?
a-Lord Wavell b-Lord Mountbatten c-Lord linlithgow d-Clement Attlee
ans-(b) Lord Mountbatten

139. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’?
a-Bal Gangadhar Tilak b-M.K.Gandhi c-Vinoba Bhave d-Aurobindo Ghosh
ans-(b) M.K.Gandhi

140. After the Chauri-Chaura incident,Gandhiji suspended the?
a-Khilafat Movement b-Non Co-operation Movement c-Civil Disobedience Movement d-Quit India Movement
ans-(b) Non Co-operation Movement

141. Who called Gandhiji half naked beggar?
a-Winston churchill b-Jinnah c-Hastings d-Mountbatten
ans-(a) Winston churchill

142. Which day was declared as the ‘International Day of Nonviolence’ by the UNO?
(a) Oct 02 (b) Nov 12 (c) Jan 30 (d) Oct 26
ans-(a) Oct 02

143. The famous INA trials took place in the Red Fort,Delhi in?
a-1944 b-1945 c-1946 d-1947
ans-(c) 1946

144. Who among the following was associated with Kakori Conspiracy Case?
a-Shahnawaz Khan b-Khan Abdul Ghaffar Khan c-Ashfaqulla d-Abul Kalam Azad
ans-(c) Ashfaqulla

145. At the second round table conference,the Indian National Congress was represented by?
a-M.K.Gandhi b-Vallabh Bhai Patel c-Rajendra Prasad d-J.L.Nehru
ans-(a) M.K.Gandhi

146. Where was the first Peasant Movement launched by Mahatma Gandhi?
a-Wardha b-Bardoli c-Dandi d-Champaran
ans-(d) Champaran

147. Who wrote the book Hind Swaraj?
a-M.K.Gandhi b-Bal Gangadhar Tilak c-G.K.Gokhale d-none of these
ans-(a) M.K.Gandhi

148. Two independent states of India and Pakistan were created by?
a-The Cabinet Mission Plan b-The Shimla Conference c-The Cripps Proposal d-The Indian Independence Act
ans-(d) The Indian Independence Act

149. Who was the first women President of Indian National Congress?
a-Vijayalaxmi Pandit b-Sarojini Naidu c-Annie Besant d-Aruna Asaf Ali
ans-(c) Annie Besant

150. Who was known as Deshbandhu?
a-Chitta Ranjan Das b-Jyotiba Phule c-Aurobindo Ghosh d-none of these
ans-(a) Chitta Ranjan Das

151. During Whose Tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh,Rajguru and Sukhdev hanged?
a-Lord Irvin b-Lord Minto c-Lord Curzon d-Lord Chelmsford
ans-(a) Lord Irvin


Indian History GK Questions and Answers for Competitive Exams

152. Jai Prakash Narayan belonged to which party?
(a) Socialist (b) Congress (c) Kisan Sabha (d) Raivadi
ans-(a) Socialist

153. Bhagat Singh,Rajguru and Sukhdev were hanged on?
(a) 23-March-1934 (b) 23-March-1933 (c) 23-March-1932 (d) 23-March-1931
ans-(d) 23-March-1931

154. Where was Azad Hind Fauj set up?
a-Burma b-Singapore c-Japan d-None of These
ans-(b) Singapore

155. Who was known as ‘Lok Nayak’?
a-Bal Gangadhar Tilak b-Subhash Chandra Bose c-Mahatma Gandhi d-Jai Prakash Narayan
ans-(d) Jai Prakash Narayan

156. The Poona Pact aimed?
a-To review the Dyarchy b-At Hindu-Muslim Unity c-To represent to lower cast d-At privileges to princes
ans-(c) To represent to lower cast

157. The massacre of the crowd at Jallianwala Bagh at Amritsar took place on?
(a) 14-april-1920 (b) 6-july-1921 (c) 13-april-1919 (d) 1-june-1918
ans-(c) 13-april-1919

158. Which capitalists served as AICC Treasurer for a long time and went to jail in 1930?
(a) J.R.D.Tata (b) G.D.Birla (c) Jamnalal Bajaj (d) Walchand Hirachand
ans-(c) Jamunalal Bajaj

159. At which place of Bihar,Gandhiji started Satyagraha movement for the first time in India?
a-Champaran b-Patna c-Gaya d-Madhubani
ans-(a) Champaran

160.When was Rowlatt Act passed?
(a) 1916 (b) 1917 (c) 1919 (d) 1921
ans-(c) 1919

161. Quit India Movement began on?
(a) 8-Aug-1942 (b) 9-Aug-1942 (c) 11-Aug-1942 (d) 15-Aug-1942
ans-(b) 9-Aug-1942

162. The date April 6 1930 is known in Indian History for?
a-First Round Table Conference b-Dandi March by Mahatma Gandhi c-Jallianwala Bagh Massacre d-Gandhi-Irwin Pact
ans-(b) Dandi March by Mahatma Gandhi

163. Dyarchy was first introduced in India under?
(a) Morley-Minto Reforms (b) Government of India Act,1935 (c) Montford Reforms (d) Simon commission plan
ans-(c) Montford Reforms

164. Poona Pact was signed between?
a-Gandhiji and S.C.Bose b-Gandhiji and Ambedkar c-Gandhi and Lord Irwin d-Gandhiji and Jinnah
ans-(b) Gandhiji and Ambedkar

165. The freedom fighter who died in jail due to hunger strike was?
a-Jatin Das b-Bhagat Singh c-Bipin Chandra Pal d-None of these
ans-(a) Jatin Das

166. The Province Where the Indian National Congress could not get absolute majority during the general election of 1937 was?
a-Assam b-Bihar c-Bombay d-Orissa
ans-(a) Assam

167. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji?
a-Untouchability b-Truth c-Non-Violence d-Heavy Industrialisation
ans-(d) Heavy Industrialisation

168. Which Pakistani National was awarded ‘Bharat Ratna’ by the Indian Government?
a-Khan Abdul Ghaffar Khan b-Liaquat Ali Khan c-Muhammad Iqbal d-M.A.Jinnah
ans-(a) Khan Abdul Ghaffar Khan

169. In Delhi Congress Session on 14-June-1947,the resolution for India’s partition was passed.The session was presided over by?
a-Sardar Vallabhbhai Patel b-Dr.Rajendra Prasad c-J.L.Nehru d-Acharya J.B.Kripalani
ans-(b) Dr.Rajendra Prasad

170. Who were directly related to the Poona Pact of 1932?
a-Indian Farmers b-Indian Labour Class c-Indian Women d-Indian Depressed Classes
ans-(d) Indian Depressed Classes

171. Who was nominated President of the Indian National Congress after the resignation of Subhash Chandra Bose?
a-Rajendra Prasad b-Vallabh Bhai Patel c-Abul Kalam Azad d-Pattabhi Sitaramayya
ans-(a) Rajendra Prasad

172. Who was the Nationalist Leader to be elected as Speaker of Central Legislative assembly in 1925?
a-C.R.Das b-Vallabhbhai Patel c-Vitthalbhai Patel d-Moti Lal Nehru
ans-(c) Vitthalbhai Patel

173. Who had founded the Independent League?
a-Mahatma Gandhi b-Lala Lajpat Rai c-Moti Lal Nehru d-Ras Behari Bose
ans-(c) Moti Lal Nehru

174. Who wrote ‘Unhappy India’?
(a) Lala Lajpat Rai (b) Bal Gangadhar Tilak (c) Dadabhai Naoroji (d) Surendranath Banerjee
ans-(a) Lala Lajpat Rai

175. When did Cabinet Mission arrive in India?
a-1941 b-1942 c-1945 d-1946
ans-(d) 1946

176. When was the Non-Co-operation Movement suspended?
a-1920 b-1922 c-1932 d-1942
ans-(b) 1922

177. Jammu and Kashmir became an integral part of India on?
(a)-26-Oct-1948 (b) 26-Nov-1948 (c) 26- Oct-1947 (d) None of these
ans-(c) 26-Oct-1947

178. The Muslim League first gave the call for a separate state of Pakistan in?
a-1938 b-1939 c-1940 d-1941
ans-(c) 1940

179. Who founded All India Harijan Sangh?
a-Raj Narayan b-Jai Prakash Narayan c-B.R.Ambedkar d-M.K.Gandhi
ans-(d) M.K.Gandhi

180. Where did the Tebhaga Movement occur in 1946?
a-Bengal b-Bihar c-Punjab d-Gujrat
ans-(a) Bengal

181. In which year was the Swarajya Party established?
a-1919 b-1921 c-1923 d-1925
ans-(c) 1923

182. When was the Azad Hind Fauj formed?
(a) 1-september-1942 (b)-11may1941 c-10 august 1940 d-1oct1939
ans-(a) 1 september 1942

183. Who among the following organised the famous chittagong armoury raid?
a-Batukeshwar Datta b-Laxmi Sehgal c-J.M.Sengupta d-Surya sen
ans-(d) Surya sen

184. The last opportunity to avoid the partition of India was lost with the rejection of?
a-Cabinet Mission Plan b-Cripps Mission c-Rajagopalachari Formula d-Wavell Plan
ans-(a) Cabinet Mission Plan

185. The President of Indian National Congress at the time of partition of India was?
a-J.L.Nehru b-C.Rajagopalachari c-J.B.Kripalani d-Maulana Abul Kalam Azad
ans-(c) J.B.Kripalani

186. The leader of the Bardoli Satyagraha(1928) was?
a-Vitthalbhai Patel b-Sardar Vallabhbhai Patel c-Mahadev Desai d-M.K.Gandhi
ans-(b) Sardar Vallabhbhai Patel

187. In October 1920,who of the following headed a group of Indians gathered at the Tashkent to set up a Communist Party of India?
a-P.C.Joshi b-M.N.Roy c-H.K.sarkar d-M.C.Chagla
ans-(b) M.N.Roy

188. Who drafted the resolution on Fundamental Rights and Economic Programme for the Karachi Session of Congress in1931?
a-Rajendra Prasad b-B.R.Ambedkar c-J.L.Nehru d-Sardar Vallabhbhai Patel
ans-(c) J.L.Nehru

189. Which party was founded by Subhash Chandra Bose in the year 1939 after he broke away from the Congress?
a-Ajad Hind Fauj b-Forward Bloc c-Indian Freedom Party d-Revolutionary Front
ans-(b) Forward Bloc

190. Who aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jallianwala Bagh?
a-The Public Safety Act b-The Rowlatt Act c-The Arms Act d-The Vernacular Press Act
ans-(b) The Rowlatt Act
191. Which Gandhian followers was a teacher by profession?
a-J.B.Kriplani b-A.N.Sinha c-Rajendra Prasad d-Braj Kishore Prasad
ans-(a) J.B.Kripalani

192. Which journal brought out by Abul Kalam Azad?
a-Comrade b-Al-Hilal c-Zamindar d-The Indian Sociologist
ans-(b) Al-Hilal

193. In the Individual satyagraha Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi,who was the second?
a-C.Rajagopalachari b-Rajendra Prasad c-J.L.Nehru d-Sardar Vallabhbhai Patel
ans-(c) J.L.Nehru

194. Which among the following is not a work of Rabindranath Tagore?
a-Chitrangada b-Chitra c-Kapal Kundala d-The Court Dancer
ans-(c) Kapal Kundala

195. Which leader was not assassinated?
a-Liaqat Ali Khan b-M.K.Gandhi c-Lord Mountbatten d-Muhammad Ali Jinnah
ans-(d) Muhammad Ali Jinnah

196. Who painted the masterpiece Hamsa Damyanti?
a-Amrita Sher Gil b-Raja Ravi Verma c-Abanindranath Tagore d-Anjolie Ela Menon
ans-(b) Raja Ravi Verma

197. Who is known as ‘Nightingale of India’?
a-Sarojini Naidu b-Vijaya Laxmi Pandit c-Noor Jahan d-Lata Mangeshkar
ans-(a) Sarojini Naidu

198. The Constitution of India was adopted by the constituent assembly on?
(a) 26-Jan-1950 (b) 2-Nov-1949 (c) 30-Jan-1948 (d) 15-Aug-1947
ans-(b) 26-Nov-1949

199. Who made it possible for the Indians to enter the Indian Civil Services(ICS) through an open competitive examination?
a-Mayo b-William Bentinck c-Dalhousie d-Ripon
ans-(c) Dalhousie

200. High courts were established in Calcutta,Bombay and Madras in?
a-1865 b-1892 c-1919 d-1935
ans-(a) 1865


201. When did the British make English the medium of instruction(education) in India?
a-1833 b-1835 c-1837 d-1844
ans-(b) 1835

202. The Universities of Calcutta,Madras and Bombay were founded in the year?
a-1851 b-1857 c-1861 d-1865
ans-(b) 1857

203. Who amongst the following is the author of the famous classical book ‘A Passage To India’?
a-Nayantara Sehgal b-Nirad C.Choudhuri c-E.M.Foster d-None of these
ans-(c) E.M.Forster

204. Who started the newspaper ‘Bande Mataram’?
a-Barindra Kumar Ghosh b-Surendra Nath Bannerjee c-Bipin Chandra Pal d-Devendra Nath Tagore
ans-(c) Bipin Chandra Pal

205. The National Calendar,which is based on Saka Era,was introduced in the year?
a-1947 b-1949 c-1951 d-1957
ans-(d) 1957

206. Who wrote the book ‘Glimpses of World History’?
a-J.L.Nehru b-S.Gopalan c-S.Radhakrishnan d-Abul Kalam Azad
ans-(a) J.L.Nehru

207. Till date,who is the only Indian to have been awarded the Nobel Prize for literature?
a-Rabindranath Tagore b-Bankim Chandra Chatterjee c-R.K.Narayan d-Ramdhari Singh Dinkar
ans-(a) Rabindranath Tagore

208. Who was the first Indian to get selected in ICS?
a-Lala Lajpat Rai b-Satyendra Nath Tagore c-Sarojini Naidu d-C.R.Das
ans-(b) Satyendra Nath Tagore

209. Which one,among the following newspapers,was published first?
a-The Times of India b-The Madras Mail c-The Indian Social Reformer d-The Bengali Gazette
ans-(d) The Bengali Gazette

210. Bande Mataram,the nationalist song,was part of?
a-Anand Math b-Durgesh Nandini c-Saraswatichandra d-Grihadaha
ans-(a) Anand Math

211. Who was the author of the book ‘Mother India’?
a-Sister Nivedita b-Katherine Mayo c-Katherine Frank d-Annie Besant
ans-(b) Katherine Mayo

212. Who has written ‘Jhanda Geet’?
(a) Bankim Chandra Chatterjee (b)Shyamlal Gupta Parshad’ c-Maithilisharan Gupta (d)-Rabindranath Tagore
ans-(b) Shyamlal Gupta Parshad’

213. The system of Competitive Examination for Civil Services was accepted in principle in the year?
a-1823 b-1833 c-1853 d-1858
ans-(c) 1853

214. Who,among the following was called ‘Tagore of Punjab’?
a-Mohan Singh b-Puran Singh c-Amrita Pritam d-Kartar Singh Duggal
ans-(b) Puran Singh

215. Who established Shantiniketan?
(a) J.L.Nehru (b) M.K.Gandhi (c) Bal Gangadhar Tilak (d) Rabindranath Tagore
ans-(d) Rabindranath Tagore

216. Which book was known as ‘Bible of Bengali Patriotism’?
a-Anand Math b-Geetanjali c-Devadas d-Gora
ans-(a) Anand Math

217. Who wrote the book ‘Life Divine’?
a-J.L.Nehru b-Abul Kalam Azad c-Mulk Raj Anand d-Aurobindo Ghosh
ans-(d) Aurobindo Ghosh

218. What is Redcliffe Line?
a-Indo-China boundary line b-Indo-Pakistan boundary Line c-Russia-Finland boundary line d-America-Canada boundary line
ans-(b) Indo-Pakistan boundary Line

219. Who founded Asiatic Society of Bengal?
a-Lord Ripon b-David Hanke c-William Jones d-none of these
ans-(c) William Jones

220. Vernacular Press Act was passed in which year?
a-1880 b-1878 c-1875 d-1871
ans-(b) 1878

221. Which Englishmen,first translated ‘Bhagavad Gita’ into English?
a-John Marshal b-William Jones c-Charles Wilkins d-Alexander Cunningham
ans-(c) Charles Wilkins

222. Which act of British India strengthened the Viceroy’s authority over his executive council by substituting portfolio or departmental system for corporate functioning?
a-Indian Councils Act 1892 b-Indian Councils Act 1909 c-Indian Councils Act 1861 d-Government of India Act 1858
ans-(c) Indian Councils Act 1861

223. Which one of the following pairs is not correctly matched?
a-Doctrine of Lapse-Dalhousie b-Vernacular Press Act-Curzon c-Ilbert Bill-Ripon d-Pitt’s India Act-Warren Hastings
ans-(b) Vernacular Press Act-Curzon

224. Who,repealed the Vernacular Press Act.?
a-Lord Curzon b-Lord Dufferin c-Lord Hardinge d-Lord Ripon
ans-(d) Lord Ripon

225. Which one of the following places was associated with Acharya Vinoba Bhave’s Bhoodan Movement at the beginning of the movement?
a-Raipur b-Pochampally c-Venkatagiri d-Udaygiri
ans-(b) Pochampally

226. Who wrote the poem ‘subah-i-Azadi’?
a-Faiz Ahmad Faiz b-Muhammad Iqbal c-Maulana Abul Kalam Azad d-Sahir Ludhianvi
ans-(a) Faiz Ahmad Faiz

227. Who was the author of a collection of poems called ‘Golden Threshold’?
a-Annie Besant b-Sarojini Naidu c-Vijayalaxmi Pandit d-Aruna Asaf Ali
ans-(b) Sarojini Naidu

228. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a?
a-Confederation b-Federation c-Union of States d-Unitary for the Government
ans-(b) Federation

229. Quit India Movement was launched in response to?
a-Cripps Proposals b-Wavell Plan c-Simon Commission Report d-Cabinet Mission
ans-(a) Cripps Proposals