Weekly Current Affairs Quiz: 29 April to 05 May 2020

Weekly Current Affairs Quiz: 29 April to 05 May 2020

By | May 14, 2020

This section is a feed of Latest Weekly Current Affairs Quiz 2020 comprising all Current Affairs National and International importance published in Weekly Quiz 2020 Banking, SSC, CLAT, UPSC, State PCS, IBPS, Railways and other Competitive Examinations.

Weekly Current Affairs Quiz

29 April to 05 May 2020: The Current Affairs Quizzes area of SarkariRojgaar.com means to help each competitive exam aspirant to revise the day at ease. 


Current Affairs Quiz, 05 May 2020

1. Which nation has successfully isolated coronavirus antibody in breakthrough development?
a) Iran
b) India
c) Italy
d) Israel
Ans: (d) Israel

2. Indian American Ashok Michael Pinto has been nominated as the US representative to which among the following institutions?
a) IBRD
b) IDAI
c) WHO
d) UN
Ans: (a) IBRD

3. The 2021 Commonwealth Youth Games have been postponed to which year?
a) 2022
b) 2023
c) 2024
d) 2025
Ans: (b) 2023

4. According to the Global Report on Food Crisis 2020, how many people are living under food crisis currently?
a) 130 million
b) 121 million
c) 135 million
d) 140 million
Ans: (c) 135 milllion

5. Which country was the hardest-hit by food crisis in 2019, as per Global Report on Food Crisis, 2020?
a) Libya
b) Sudan
c) Yemen
d) Syria
Ans: (c) Yemen

6. Which organisation has developed Ultra Violet Disinfection Tower ‘UV Blaster’ for chemical free and rapid disinfection?
a) ISRO
b) ICMR
c) Mahindra
d) DRDO
Ans: (d) DRDO

7. When is the last date for filing of nominations for national sports awards 2020?
a) June 1st
b) June 3rd
c) June 12th
d) June 25th
Ans: (b) June 3rd

8. The US plans to borrow how much amount for second quarter to deal with coronavirus pandemic?
a) USD 2.9 trillion
b) USD 2 trillion
c) USD 3.5 trillion
d) USD 1.7 trillion
Ans: (a) USD 2.9 trillion


Current Affairs Quiz, 04 May 2020

1. Which among the following days is celebrated twice a year?
a) World Freedom Day
b) International Human Space Flight Day
c) International Astronomy Day
d) Zero Discrimination Day
Ans: (c) International Astronomy Day

2. India lost its top rank in ICC Test team rankings to which nation on May 1, 2020?
a) New Zealand
b) Australia
c) England
d) South Africa
Ans: (b) Australia

3. The National Mission for Clean Ganga launched ‘IDEAthon’ on May 2, 2020. The NMCG operates under which Ministry?
a) Environment Ministry
b) Science and Technology
c) Health Ministry
d) Jal Shakti Ministry
Ans: (d) Jal Shakti Ministry

4. India ranks at which position in a scientific publication?
a) 3rd
b) 2nd
c) 6th
d) 10th
Ans: (a) 3rd

5. The Saffron cultivated in which among the following regions has received the GI tag?
a) Mysuru Saffron
b) Kashmir Saffron
c) Shimla Saffron
d) Gangtok Saffron
Ans: (b) Kashmir Saffron

6. The third phase of lockdown is scheduled to end on which date?
a) May 16th
b) May 17th
c) May 15th
d) May 21st
Ans: (b) May 17th

7. When was the World Press Freedom Day observed?
a) May 2nd
b) May 3rd
c) May 4th
d) May 1st
Ans: (b) May 3rd

8. Which country will launch its first Arktika-M satellite to monitor the Arctic climate by the end of 2020?
a) US
b) Japan
c) Russia
d) China
Ans: (c) Russia


Current Affairs Quiz, 03 May 2020

1. Which nation has lost the hosting rights of the 2021 Men’s World Boxing Championship?
a) Germany
b) India
c) Japan
d) United States
Ans: (b) India

2. Which Pakistani cricketer has been banned for 3 years for failing to report corrupt approaches?
a) Umar Akmal
b) Shadab Khan
c) Asif Ali
d) Imad Wasim
Ans: (a) Umar Akmal

3. Which nation is looking to make travel exemptions for the Indian cricket team’s tour later this year?
a) South Africa
b) New Zealand
c) Australia
d) England
Ans: (c) Australia

4. The US Presidential Elections are scheduled to be held on which day?
a) November 3rd
b) November 5th
c) November 6th
d) November 7th
Ans: (a) November 3rd

5. US President Donald Trump has nominated which Indian American as US envoy to the Organisation for Economic Cooperation and Development?
a) Manisha Singh
b) Pramila Jayapal
c) Nikki Haley
d) Ajit Pai
Ans: (a) Manisha Singh

6. The BRICS nations have agreed to allocate how much amount to the New Development Bank (NDB)?
a) $ 15 billion
b) $ 30 billion
c) $ 20 billion
d) $ 25 billion
Ans: (a) $ 15 billion


Current Affairs Quiz, 02 May 2020

1. Who has been appointed as India’s Permanent Representative to the United Nations?
a) Deepak Mittal
b) Piyush Srivastava
c) TS Tirumurti
d) Jaideep Mazumdar
Ans: (c) TS Tirumurti

2. Who represented India at the “Petersberg Climate Dialogue”?
a) Prakash Javadekar
b) Piyush Goyal
c) PM Narendra Modi
d) Dr. Harsh Vardhan
Ans: (a) Prakash Javadekar

3. According to the GRID 2020 report, how many people were displaced in 2019?
a) 2 Million
b) 5 Million
c) 3 Million
d) 4 Million
Ans: (b) 5 Million

4. Which nation was the top military spender in 2019?
a) China
b) India
c) US
d) Russia
Ans: (c) US

5. Which state’s Chief Minister has launched ‘Jagananna Vidya Deevena’ Scheme?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Karnataka
Ans: (b) Andhra Pradesh

6. Which among the following space telescopes celebrated 30 years of its launch on April 24, 2020?
a) Spitzer
b) Astrosat
c) Odin
d) Hubble
Ans: (d) Hubble


Current Affairs Quiz, 01 May 2020

1. When will the Maharashtra legislative council elections be conducted?
a) May 23rd
b) May 21st
c) May 22nd
d) June 1st
Ans: (b) May 21st

2. Which among the following brands will soon start making sanitizers?
a) Asian Paints
b) Cisco
c) Samsung
d) Royal Stag
Ans: (a) Asian Paints

3. Who was appointed as the new Secretary of the Ministry of Women and Child Development on May 1, 2020?
a) Ajay Tirkey
b) Rabindra Panwar
c) Tarun Bajaj
d) Atanu Chakraborty
Ans: (a) Ajay Tirkey

4. Who has been named as the new Economic Affairs Secretary?
a) Ajay Tirkey
b) Rabindra Panwar
c) Atanu Chakraborty
d) Tarun Bajaj
Ans: (d) Tarun Bajaj

5. Who was awarded the Sir Richard Hadlee Medal during the 2020 New Zealand Cricket Awards announcement?
a) Kane Williamson
b) Tim Southee
c) Ross Taylor
d) Martin Guptill
Ans: (c) Ross Taylor

6. Legendary footballer Chuni Goswami passed away on April 30, 2020. He had captained the Indian football team to victory in which among the following tournaments?
a) 1962 Commonwealth Games
b) 1978 Asian Games
c) 1974 Asian Games
d) 1962 Asian Games
Ans: (d) 1962 Asian Games

7. Who was named the men’s ODI Player of the Year in the New Zealand Cricket awards ceremony 2020?
a) Ross Taylor
b) Henry Nicholls
c) Kane Williamson
d) Colin Munro
Ans: (c) Kane Williamson

8. All districts of Delhi will fall under which among the following zones?
a) Red
b) Orange
c) Green
d) None of the Above
Ans: (a) Red


Current Affairs Quiz, 30 April 2020

1. Who has been appointed as India’s Permanent Representative to the United Nations?
a) Deepak Mittal
b) Piyush Srivastava
c) TS Tirumurti
d) Jaideep Mazumdar
Ans: (c) TS Tirumurti

2. Which state has become the first in the northeastern region to develop a mobile COVID-19 sample collection kiosk?
a) Tripura
b) Meghalaya
c) Nagaland
d) Goa
Ans: (a) Tripura

3. Which Pakistani cricketer has been banned for 3 years for failing to report corrupt approaches?
a) Umar Akmal
b) Shadab Khan
c) Asif Ali
d) Imad Wasim
Ans: (a) Umar Akmal

4. Which among the following nations has banned Hezbollah and designated it a terrorist organisation?
a) France
b) Denmark
c) Switzerland
d) Germany
Ans: (d) Germany

5. Which nation is looking to make travel exemptions for the Indian cricket team’s tour later this year?
a) South Africa
b) New Zealand
c) Australia
d) England
Ans: (c) Australia

6. According to the GRID 2020 report, how many people were displaced in 2019?
a) 2 Million
b) 5 Million
c) 3 Million
d) 4 Million
Ans: (b) 5 Million

7. Which state has imposed a COVID-19 cess on diesel and petrol?
a) Madhya Pradesh
b) Nagaland
c) Maharashtra
d) Meghalaya
Ans: (b) Nagaland

8. USAID has announced how much additional grant to India to battle the COVID-19 pandemic?
a) $3 million
b) $2 million
c) $2.5 million
d) $3.5 million
Ans: (a) $3 million


Current Affairs Quiz, 29 April 2020

1. Renowned Bollywood actor Irrfan Khan passed away on April 29, 2020. The Bollywood actor was a part of which among the popular Hollywood films?
a) Jurassic World
b) Avengers
c) War of the Worlds
d) The Matrix
Ans: (a) Jurassic World

2. Which state has extended its curfew till May 17?
a) Punjab
b) Madhya Pradesh
c) Delhi
d) Odisha
Ans: (a) Punjab

3. The BRICS nations have agreed to allocate how much amount to the New Development Bank (NDB)?
a) $ 15 billion
b) $ 20 billion
c) $ 10 billion
d) $ 25 billion
Ans: (a) $ 15 billion

4. Which nation hosted the 11th session of “Petersberg Climate Dialogue”?
a) France
b) Australia
c) Germany
d) India
Ans: (c) Germany

5. Who represented India at the “Petersberg Climate Dialogue”?
a) Prakash Javadekar
b) Piyush Goyal
c) PM Narendra Modi
d) Dr. Harsh Vardhan
Ans: (a) Prakash Javadekar

6. Which nation has lost the hosting rights of the 2021 Men’s World Boxing Championship?
a) China
b) India
c) Japan
d) United States
Ans: (b) India

7. Which state has issued an ordinance to cut salaries of its employees to mobilise funds to combat COVID-19?
a) Assam
b) Madhya Pradesh
c) Delhi
d) Kerala
Ans: (c) Kerala

8. Which nation chaired the BRICS Foreign Ministers’ video conference?
a) Brazil
b) China
c) India
d) Russia
Ans: (d) Russia

Current Affairs से जुड़े अपडेट और व्‍यूज लगातार हासिल करने के लिए हमारे साथ फेसबुक पेज और ट्विटर हैंडल के साथ लिंक्डइन पर जुड़ें और डाउनलोड करें Sarkari Naukri App

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *